Jak běhá Irský Vlkodav...autor Daniela Mrázová

21.06.2011 13:50

 Irský vlkodav - " pes králů, král psů " , " obr s něžným srdcem", " ochránce a přítel rodiny " - tato a jiná rčení jsou často používána ve spojení s tímto úžasným plemenem. Pokusím se Vám nyní přiblížit co se za nimi skrývá.
Irský vlkodav je řazen do X. skupiny dle klasifikace FCI, tedy mezi chrty. Patří do sekce 2, hrubosrstých chrtů často označovaných jako západní typ. Vlkodavové byli vyšlechtěni jako vysoká, silná, rychlá a odvážná zvířata. V dobách Keltů byli tito psi používáni pro ochranu obydlí, stád, k lovu vlků a vysoké. Později se stali symbolem irských panovníků, královským darem a vznešeným průvodcem evropské a asijské šlechty.

Dle standardu má být zjev vlkodava harmonickým vyjádřením síly při zachování symetričnosti těla, elegance a pružnosti pohybů. Povahou klidný, vyrovnaný, trpělivý a inteligentní pes nevtíravých způsobů, k lidem laskavý, k dětem přátelský, pánovi hluboce oddán. Je vynikající hlídač, který své území střeží dobře a svědomitě, neukvapuje se a zbytečně se neprojevuje ani hlasově ani fyzicky. Uplatněním je sportovní a společenský pes. Dobře a rychle se učí, brzy však ztrácí o výcvik zájem, je třeba neustále hledat nové motivace a hry za odměnu. Je schopen naučit se vše a co se jednou naučí nezapomene, ale musí se brát ohled na to, že vlkodav je zkrátka svůj a má své vlastní tempo.

Velkou předností vlkodavího charakteru je věrnost a oddanost. Vlkodav je psem jednoho pána, jemuž je hluboce oddán a je ochoten pro něj udělat doslova cokoliv. Má rád i jeho rodinu a přátele, nepřátele odhání. K cizím lidem se chová odměřeně. Zařídí se vždy podle chování svého pána. Projevíte-li někomu přízeň, bude se k němu i váš vlkodávek chovat korektně, v opačném případě bude velmi ostražitý. Jakmile na vás pozná, že teď má bránit, věřte, že to bez váhání udělá. Doma má rád svůj klid, odpočívá a tiše sleduje dění kolem sebe. Venku se promění v nadšeného sportovce a průzkumníka.

Vzhledem k velikosti irského vlkovava je obtížné najít pro něj vhodné sportovní vyžití. Většina moderních kynologických sportů není dělána pro psy tak velkého vzrůstu. Po dlouhé době zkoušení, jak spolehlivě zabavit a uspokojit svého vlkodava, jsem narazila na coursing a to bylo to pravé. Vlkodavové jako všichni chrti mají silně vyvinutý lovecký pud a loví pomocí zraku, tato kombinace vloh jim dává výborné předpoklady proto být dobrým coursingovým závodníkem.

Je zážitkem pozorovat vlkodava při běhu, kdy působí velmi elegantně a rozhodně nezapře svoji příslušnost k chrtům. Na rovince dokáže i přes svou velikost a mohutnost vyvinout překvapivou rychlost. Protože vlkodav není tak mrštný jako menší plemena, často se stává, že ho ostré zatáčky vynesou ze směru. Ale i přesto se nevzdává a bojuje o dostižení střapce dál. V cíli, pokud se setkají dva vlkodavové u střapce, většinou nehrozí žádný dramatický souboj, ale poražený velkoryse přenechá střapec vítězi. Málokterý vlkodav "zakusuje", neboť je pod úroveň aristokrata žužlat kus igelitu. Drama naopak občas nastává na startu. Vlkodav jako inteligentní zvíře většinou ví, že nemá cenu se vyčerpávat, ještě před během, marným taháním za střapcem. V klidu a soustředěně se nechá odvést na start a teprve po vypuštění ukáže co v něm je. Problém nastává pokud toto neplatí a vlkodav není řazen mezi inteligenty, ale mezi blázny. Potom se stane to že vynaloží všechnu svou sílu, um, lstivost a snaží se dostat, i s nebohým majitelem na druhém konci vodítka, za střapcem. Vzhledem k tomu, že má většinou váhovou převahu (cca 60 - 80 kg), tak mnohdy vítězí a majitel končí, k všeobecnému pobavení přihlížejících, v nelichotivé pozici na zemi.

Vlkodavové jako chrti mohou běhat jak coursing, tak dostihy na oválu. Podle mých zkušeností je ale běhání dostihů na oválu pro vlkodava příliš jednotvárné, nudné a neznám mnoho psů, kteří by po startu vždy spolehlivě a čistě oběhli celé kolo. Coursing je mnohem zajímavější. Střapec je "živý", uhýbá, uniká, na trati jsou překážky a vlkodav musí vynaložit všechnu svou inteligenci, dovednost a mrštnost, aby střapec dostihl. Ale i přes to, že tato zábava vypadá pro vlkodava zdánlivě neodolatelně, není mnoho dospělých psů, kteří by doběhli celou trať až do cíle.

 

Často se stává že si mladý pes, který považuje cousing za výbornou zábavu a rozptýlení, vyběhá licenci a tím jeho závodní kariéra končí. A proč? Prostě dospěje a již je pod jeho úroveň honit se za kusem igelitu.

Snažila jsem se zjistit počet aktivně závodících vlkodavů a dopočítala jsem se k číslu 8. Není to mnoho, ale v posledních letech k mé velké radosti vzrůstá mezi vlkodaváři povědomí a zájem o coursing. Jsou vychováváni noví mladí závodníci, už se nestává tak často, že na startu stojí osamoceně jeden vlkodav a věřím že příští rok startujících opět přibude.
Aby se z vlkodava stal nadšený závodník, nezáleží na tom v jakém věku začne trénovat, ale musí mít soutěživého ducha a hlavně velkou radost z pohybu. Pokud chce majitel vlkodava začít s běháním coursingu dříve než před 16 měsícem věku psa (kdy je povoleno oficielně složit coursingovou licenci), musí být velmi opatrný a pouštět svého psa pouze na zkrácené a bezpečné tratě. Neboť kostra vlkodava je plně vyvinuta až od roku a půl života psa a do té doby hrozí její poškození.

Já osobně jsem majitelkou dvou fen a problém s nechutí běhat se jich naštěstí netýká a to již obě dosáhly dospělosti. Beruška, nyní 4,5 letá dáma, běhá s takovým nadšením a elánem, který by v ní nikdo kdo ji zná nečekal. Svůj první tréninkový coursing běžela v roce a půl. Nadšeně se vrhla za střapcem okamžitě jak se pohnul, pěkně ho prohnala, v půlce trati se otočila a vesele se ke mě vracela. Trvalo ji několik měsíců než překonala závislost na mně a doběhla do cíle. Od té doby se z ní stala zkušená závodnice, která již vyhrála mnoho závodů. Za největší úspěch považuji, umístění v závodě o pohár starosty 2006, kde byla vyhlášena nejlepším psem závodu z 80 zúčastněných, a titul CACT získaný na podzim 2007 v jejích 4 letech.

Mladší z mých fen - Blondie, si zaběhla své první tréninkové metry již ve 3 měsících a tehdy se z ní stal coursingový blázen. Zatím Berušku poráží pouze výjimečně, neboť je přemotivovaná tak, že ve snaze dostihnout střapec jako první nadbíhá často i na opačnou stranu. Největším úspěchem Blondie je 2 místo, z 8 zúčastněných vlkodavů, na CACIL snow coursingu Mariánské lázně, jednom z nejobtížnějších coursingů u nás.

 

Coursing je podle mých zkušeností výborným sportem pro vlkodavy, při němž mají možnost se vyběhat a ukojit své pudy. A já jsem šťastná, když vidím své psy veselé při něčem, co je velmi baví a dokonale utahá.